Kurczak z piekarnika – szybki obiad bez nadzoru!

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika pod przykryciem

Nie ma nic lepszego niż dobrze zrobiony kurczaczek. Krótko i zwięźle o tym jak można łatwo i szybko zrobić obiad z kurczakiem w roli głównej bez zbędnego stania nad nim.

Kurczak z piekarnikaPiekarnik ustawiamy na 180 stopni. Można piec całego kurczaka, tylko pałki, albo tak jak ja ćwiartki kurczaka. W trakcie jak nagrzewa się nam się piekarnik przyprawiamy kurę (wcześniej umytą, pozbawioną piór 🙂 i osuszoną).

***UWAGA! Nie trzeba polewać kurczaka olejem, oliwą czy innym tłuszczem. Jak widać na zdjęciu, kurczak ma w sobie wystarczająco tłuszczu sam w sobie, a i taIMG_6318k i tak wyjdzie pyszny!

Do przyprawienia kurczaka przeważnie używam jednej z tych dwóch przypraw na zdjęciu plus MAJERANEK. Nie potrafię sobie wyobrazić kury bez majeranku 🙂

Po przyprawieniu kury, wkładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. W piekarniku trzymamy około 1h lub nawet 1:10. Ważne jest aby łatwo kura się wbijała na widelec oraz aby odchodziła od kości co wskazuje, że już można ją wyjmować. Jak ktoś lubi przypieczoną skórkę, na 10 minut przed końcem zdejmujemy pokrywę. Można wtedy też polać tłuszczem z kury, który się sam pojawił. Zobaczycie, oleju wcale nie trzeba!

Do tego pod mięsem na blaszce zrobione w piekarniku frytki i mamy obiad nad którym nie trzeba stać, a takie obiady uwielbiam zwłaszcza w weekendy, gdzieś każda wolna chwila jest mile widziana.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*