Przekąski dla gości, na imprezę

Każdy z nas ma ochotę zaprosić znajomych do siebie. To co, że potem jest sterta naczyń do mycia, ale jednak domek to domek.Wypadałoby wtedy postawić coś partyna stół. Tylko co zrobić ? Nie jestem taka jak nasze mamy, które pierwsze o czym myślą to schabowe, bigosy itp. Poniżej przedstawiam propozycje przystawek vel. przekąsek dobrych na zagrychę:

  • Paluchy tostowe z nadzieniem serowym
  • Koreczki
  • Nadziewane pieczarki
  • Zawijaniec z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i porem
  • Pomidorki a’la Bruschetta

Paluchy tostowe z nadzieniem serowym

Składniki:

  • chleb tostowy (z odkrojoną skórką),
  • ser żółty lub topiony smakowy
  • bułka tarta
  • jajko

Przepis:

Po odkrojeniu skórek z każdego boku chlebka, rolujemy wałkiem kromkę tak aby się ubiła. Wykładamy na nią skrojony w słupki ser żółty lub topiony i zawijamy kromkę. Tuż przed końcem zatrzymujemy się, aby zmoczyć koniec wodą, tak aby chleb się do siebie przykleił. Po zaklejeniu obtaczamy w jajku (można lekko doprawić) i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na patelni aż nasze paluchy się zarumienią.

Koreczki

Składniki:

  • ser żółty w kostce
  • ogórek kiszony lub konserwowy (jak kto woli)
  • krakowska suszona (lub inna wędlina)
  • papryka (wg uznania czy czerwona, zielona czy żółta; ja najczęściej używam czerwoną)
  • wykałaczki

Przepis:

Ser żółty i paprykę kroimy w kostkę. Starajmy się, aby ta kostka chociaż z jednej strony była prosta, ponieważ na serze będziemy opierać nasze koreczki. Nabijamy ser na wykałaczkę i zabieramy się za przygotowanie reszty składników.

Ogóek kiszony kroję w półksiężyce (w zależności od ogórka; ćwiartki koła jeżeli są one bardzo duże). Najlepiej w sklepie jeżeli możemy wybrać, wybierajmy małe ogórki, wtedy wystarczy je pokroić tylko w plastry.

W przypadku krakowskiej suchej nie trzeba z nią nic robić, inna wędlina jeżel jest większa (a co za tym idzie cieższa) powinna być pokrojona w mniejsze kawałki, aby po nabiciu na wykałaczkę nasz wędlinowy żagiel nie przewrócił naszego koreczka.

Zatem u  mnie kolejność wygląda tak: ser żółty jako podstawa, na to ogórek kiszony, krakowska sucha złożona na pół, nabita na wykałaczkę tak, aby utworzyć żagiel i na końcu papryka, która zatrzymuje wędlinę przed zsunięciem się  z wykałaczki i finito.

Nadziewane pieczarki

Składniki:

  • pieczarki – kupując grzyby zwróćmy uwagę, aby trzonki były dobrej jakości, ponieważ będą one również wykorzystane;
  • cebula
  • ogórek kiszony
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • ziarenka smaku/vegeta

Przepis:

Grzyby płuczemy i odcinamy trzonki. Trzonki pieczarek, cebulę i natkę pietruszki siekamy, ogórek kroimy w kosteczkę. Trzonki z cebulą podsmażamy doprawiając na patelni vegetą (nie przesadzajmy z ilością przyprawy, bo żółty ser zrobi swoje). Usmażone rzeczy dobrze jest odcedzić od tłuszczu. Mieszamy je z ogórkiem i natką pietruszki i nadziewamy farszem nasze kapelusze. Całość zakrywamy startym żółtym serem i wrzucamy do piekarnika na około 15 minut (180 stopni). Czas trzymania pieczarek jak i temperatura może się różnić w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Najważniejsze to obserowować, aby ser się nie przypalił.

Zawijaniec z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i porem

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • ser żółty – plastry
  • boczek (najlepiej już taki pokrojony w kostkę)
  • cebula dymka
  • por

Przepis:

Boczek wraz z posiekaną dymką (razem ze szypiorkiem) i pokrojonym porem podsmażamy. Na rozwiniętym cieście fransukim układamy na środku pas z plastrów żółtego sera do bocznych (krótszych) brzegów, czyli wzdłuż dłuższego boku. Na ser wysypujemy to co podsmażyliśmy. Do szerokości sera ciasto nacinamy tworząc 1,5-2 cm paski z dwóch stron tj.od góry i dołu. Następnie pasek z góry nasuwamy na farsz i to samo robimy z paskiem z dołu. Są osoby które je zaplatają na skos. Ja wolę robić je równe i zostawiać wolną przestrzeń pomiędzy paskami, aby dochodziło tam powietrze. Po zawinięciu ciasta, wstawiamy je do piekarnika wg wskazówek na opakowaniu. Wyjmujemy jak jest zarumienione i rozwarstwione

Pomidorki a’la Bruschetta

Składniki:

  • pomidory
  • sos czosnkowy knorr
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia/bazylia suszona
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Przepis:

Z pomidorów usuwam miąższ (są osoby, które lubią go zjeść doprawionego solą i pieprzem – pozdrowienia dla Marty 🙂 ), ja go wyrzucam. Kroję pomidora w kostkę. Rozrabiam sos czosnkowy z oliwą i wodą wg przepisu. Siekamy świeżą bazylię lub do sosu dodajemy suszoną. Do tego dodaję czosnek granulowany, a sól i pieprz do smaku po tym jak już zaleję sosem pomidory. Takie pomidorki można nałożyć na świeżą bagietkę, którą uprzednio można przyrumienić delikatnie w piekarniku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*