Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

soczysta pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka z piekarnika zawsze wydawała mi się trudna do zrobienia, ponieważ obawiałam się, że będzie sucha i nie dobra. Ale… znalazłam przepis, który wypróbowałam i razem z mężem jesteśmy wniebowzięci.

Soczysta pierś z kurczaka wraz z podziękowaniami 🙂

Przepis znalazłam na jednym z blogów: Karo In The Kitchen. Chciałabym Pani Karolinie serdecznie podziękować za smaczny obiad! Jej przepis został udostępniony tutaj za jej zgodą! Pani Karolino – Dziękuję!

Tu link do oryginalnego przepisu: http://www.karointhekitchen.com/z-miesem/piers-z-kurczaka-pieczona-w-piekarniku-zawsze-soczysta/

Pani Karolina opisuje bardzo szczegółowo ten przepis wraz z tajnikami gotowania kury w piekarniku. Nie mam tak pięknych zdjęć, ani tak pięknego wykonania dania jak ona, ale chciałam pokazać jak wychodzi to przeciętnej kucharce 😉 stąd też moje zdjęcie

A co możecie znaleźć u mnie? Skróconą wersję tego przepisu i lekko zmodyfikowaną. Będzie krótko i zwięźle, ale za to smacznie i co najważniejsze soczyście!

Przepis

Składniki: pierś z kurczaka, bulion, masło i ulubione przyprawy do kurczaka.

  • Piersi nie kroimy! Jedyne co możemy zrobić to odciąć to mniejsze mięsko czy tłuszcz, który zawsze odstaje. 🙂
  • Doprawiamy pierś tak jak lubimy. Ja zastosowałam : Przyprawę Złocistą do Kurczaka – Kamis (jak zwykle, nic nie poradzę, że ją uwielbiam) i majeranek.
  • Układamy mięso w żaroodpornym naczyniu.
  • Po bokach na około układamy kawałki masła (użyłam klarowanego, ale zwykłe też może być).
  • Zalewamy mięsko wcześniej przygotowanym bulionem (6mm do 1 cm, byle by pierś od spodu sączyła bulion – Pani Karolina zaleca mniejszą ilość bulionu).
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Nie przykrywamy! Nie posiadam tak jak autorka przepisu termometru do mięsa, kurczaka robiłam od 50 minut do godziny.

Efekt: przepyszna, soczysta pierś z kurczaka! Dobrze podawać z jakąś sałatką. Mniam!

Autorce przepisu, chciałam jeszcze raz serdecznie podziękować za smaczny obiad! Polecam odwiedzić jej bloga :

Karo in the Kitchen

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*